Tuesday, November 21, 2017

Dental Salary Question

So Many Dental Salary Questions And More…Here are the Answers!

You applied for a Dental Hygiene job you saw on www.dentalworkers.com, and have nailed that all-important job interview. Congratulations, You!

If you are like most of us, your impending interview may leave you with thoughts of excitement, dread, and everything in between. Well, rest assured that all of these pre-interview feelings are natural.

Remember, preparation for that Dental Hygiene interview IS important, so let us at least give you a head's up on "How To Answer the 10 Most Common Job Interview Questions for Dental Hygienists" (from www.gethiredRDH.com).


Question 1: Why did you leave (or are leaving) your last dental job?
  • Answer: People leave jobs for lots of different reasons. Pick a reason that is the least threatening or the one that is not a red flag to a potential employer. "I wanted to further advance my career" or "I'm looking for something a little closer to home" are great responses.

  • Question 2: What's your biggest weakness?
  • Answer: There are lots of good strategies for responding to this one – one of those is to turn a potential negative into a positive. For example: "At times, I can be a bit of a perfectionist", or "Sometimes, I am overly optimistic".

  • Question 3: What are your strengths?
  • Answer: This sounds easy, but it makes people squeamish to answer it! Focus on your top three personal brand traits and then give them a quick example or story of the top one – "I am great with kids. The other day, I…"

  • Question 4: Why should we hire you?
  • Answer: Hopefully, you have done some homework on the practice, because this is where you can show it by inserting your brand and an example of it with their philosophy. For example, "I noticed on your website that you really care about the comfort of each patient. Me too. In fact, the other day, I had a man who hadn't seen a dentist in eight years and was terrified, so I…"

  • Question 5: What motivates you?
  • Answer: Be especially genuine here. They want to hear you open up a bit and give a thoughtful response. Hopefully, you are motivated by something related to a patient. For example, "I absolutely love the moment when I see the light bulb go off for patients, and I know I've made a difference in their preventative care."

  • Question 6: Where do you see yourself five years from now?
  • Answer: The easy response here is to say, "Working here at (insert where you are interviewing)". However, dive a little deeper and talk about relationships with patients and working as part of a team that improves the lives of those served.

  • Question 7: Tell me about a mistake you made and how you handled it?
  • Answer: Be honest here, but try to keep your mistakes more in the realm of how you handled a patient, and most importantly, talk about what you learned from it. For example, "As I was greeting a patient one day, I pronounced her name wrong. She corrected me and smiled, but I was embarrassed. Now as a matter of habit, I review the names of patients scheduled each day in the morning, and make sure I know how to pronounce their names."

  • Question 8: Tell me about an accomplishment you are proud of.
  • Answer: Be prepared to come up with at least three or four examples or stories of accomplishments. Over your career, keep a log of these accomplishments, because there's a good chance you will use them and they are also powerful job-hunting tools.

  • Question 9: How do you handle a situation where a patient is not satisfied?
  • Answer: Think this through. How have you handled it? What's the right way? Be ready to respond and think creatively. Some may say, "I just try and be really nice to them and bend over backwards." That's okay, but it's better to be more specific and finish it with a story: "I try to find out the core of their concern and help them resolve and talk through it. One day, we had a patient come in that was really unhappy about our…"

  • Question 10: What questions do you have for me?
  • Answer: Too many Dental Hygiene seekers use this as an opportunity to focus completely on the What's-In-It-For-Me (salary, benefits, etc.). It's okay to ask a question or two about that, but start by asking questions that help the interviewer know you are a serious professional. For example: "What are the two or three attributes you are looking for in a great Dental Hygienist?" This type of response gives you a chance to follow up with them, cementing how you are a great match.

  • Good luck! Don't have a dental interview just yet? Keep looking – there are plenty of Dental Hygiene job positions on www.dentalworkers.com.